
Axel's Nature's Best
Axel's Nature's Best
Insecten museum
Kevers
Kevers

Axel's Nature's Best heeft een collectie kevers op display. Er zijn kleine kevers te ontdekken maar ook reuzen en deze komen van over de hele wereld. Zo zijn er onder andere Goliath kevers uit Afrika en een Hercules kever uit Zuid Amerika. Ontdek een enorme diversiteit in keversoorten maar ook individuele kevers van een soort.
Wist je dat kevers vleugels hebben? En heb je ze ooit gezien? In het museum ziet de vleugels van 's werelds grootste kevers maar ook kleinere voor vele mensen onbekende kevers. Ook kan je versteld staan bij hoe anders de mannelijke kevers zijn dan de vrouwelijke in sommige soorten terwijl bij andere soorten deze precies op elkaar lijken!
Kijk ook naar de poster over de anatomie van insecten en probeer of je alle delen van de kever terug kan vinden bij de kevers in de collectie.
Hieronder zal informatie gegeven worden over verschillende keversoorten!

Neushoornkevers
Een groep van kevers worden de neushoornkevers genoemd. Deze worden zo genoemd omdat de mannetjes van veel neushoornkever soorten uitsteeksels hebben op de thorax (het borststuk) en het hoofd. Deze uitsteeksels lijken gebruikelijk op hoorns. De hoeveelheid “hoorns” kan per soort verschillen, de Nederlandse neushoornkever heeft 1 hoorn op de kop terwijl er Aziatische soorten zijn met in totaal wel 5 hoorns. De vrouwtjes hebben in de meeste soorten geen hoorns.
In het museum zijn kevers van de genera Chalcosoma, Eupatorus en Megasoma. Chalcosoma kevers worden ook Atlas kevers genoemd en heeft 4 soorten. De Eupatorus kevers worden ook wel Aziatische vijfhoornige neushoornkevers genoemd en heeft 7 soorten. Deze genera zijn volledig aanwezig in het museum. Megasoma kevers worden ook olifantskevers genoemd. Olifantskevers komen uit Zuid Amerika, de andere kevers komen uit Azië.
In het museum zijn natuurlijk meer neushoornkevers te vinden zoals hercules kevers, Gideon kevers, de Nederlandse neushoornkever, Augosoma kevers en de Japanse neushoornkever. Al in al zijn er neushoornkevers van over de gehele wereld.

Vliegende herten
Vliegende herten zijn een groep kevers waarvan we in Nederland één soort hebben, Lucanus cervus, deze is beschermd en mag niet dood of levend gehouden worden in Nederland. Hierdoor is deze ook in het museum niet te zien. In het museum hebben we wel andere soorten vliegende herten zoals de titaan kever (Dorcus titanus). Door de duidelijke mannelijke kenmerken in de kevers, de grote kaken, is de variabiliteit in de natuur goed weer te geven met vliegende herten. De vrouwtjes hebben geen grote kaken maar kunnen wel bijten. Er zijn kleine soorten en hele grote soorten, vliegende herten van alle formaten zijn in het museum te zien.
De meeste vliegende herten uit de collectie komen uit Azië maar er leven ook veel soorten in de rest van de wereld. Verschillende soorten kunnen zeer verschillende kleuren hebben, er zijn zwarte vliegende herten maar ook licht bruine soorten en zelfs fel gekleurde soorten.

Goliath kevers
Goliath kevers leven alleen in Afrika. De kevers dragen de naam van de Bijbelse reus Goliath omdat de mannetjes één van de grootste en zwaarste insecten kan zijn wereldwijd. Mannetjes hebben een dubbele stompe hoorn op het eind van de kop. De vrouwtjes hebbend deze hoorn niet. Zoals bij veel dieren dienen deze mannelijke kenmerken om de gezondheid van een mannetje aan te tonen. Zo kunnen de vrouwtjes de gezondste mannetjes kiezen om mee te paren.
Goliath kevers eten voornamelijk zacht fruit en andere natuurlijke zoete vloeistoffen zoals boom-sap. De larven eten rottend hout onder de grond. De larve leeft vaak langer dan de volwassen kever. Over de levenscyclus van deze kevers is veel bekend omdat ze veel gekweekt worden.
In het museum is een display met Goliath kevers waarbij het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes goed te zien is maar ook het verschil tussen soorten.

Boktorren
Kevers en torren zijn niet fundamenteel anders. Torren zijn gewoon een groep onder de kevers, zoals neushoornkevers, snuitkevers en prachtkevers. Boktorren hebben een slechte reputatie bij mensen omdat veel soorten dood hout eten. Veel kever soorten leven van hout maar gedijen het beste op rottend hout terwijl boktorren vaak zelfs kunnen overleven op levend hout. Hierdoor kunnen houten huizen aangetast worden maar ook schuren en tafels.
Boktorren komen wereldwijd voor en er zijn maar enkele soorten die de mens belasten. Er zijn ook boktorren met een patroon op de dekschilden die de verbeelding enorm kunnen prikkelen. Sommige boktorren hebben grote kaken en andere enorme poten. Kenmerkend voor boktorren zijn de lange voelsprieten die de meeste soorten hebben.
In het museum zijn de net genoemde voorbeelden te zien en kan je ze ook met andere kevers vergelijken!